Publikacje naukowe
Oto 7 korzyści zdrowotnych płynących z prawdziwego wasabi.
1. Działanie antybakteryjne
Izotiocyjaniany (ITC) to główna grupa substancji czynnych w wasabi i odpowiedzialna za większość korzyści zdrowotnych wasabia japonica, w tym za działanie przeciwbakteryjne.
Wykazano, że ekstrakt wasabi ma działanie przeciwbakteryjne przeciwko Escherichia coli O157: H7 i Staphylococcus aureus, dwóm najpowszechniejszym bakteriom powodującym zatrucia pokarmowe (Link).
Odkrycia te sugerują, że ekstrakt z wasabi pomaga w zapobieganiu lub zmniejszaniu ryzyka chorób przenoszonych przez żywność.
2. Działanie przeciwstarzeniowe i porost włosów
Według badaczy substancja o nazwie izosaponaryna pozyskana z wasabi wyrasta na najbardziej obiecujący składnik przemysłu kosmetycznego.
Badania naukowe wykazały, że dzięki ekstraktowi z wasabi produkcja kolagenu typu I w ludzkich fibroblastach została zwiększona. Wyizolowana izosaponaryną zwiększyła produkcję białka receptora TGF-beta typu II (TbetaR-II) i mRNA TbetaR-II. Podwyższony został poziom białka 4-hydroksylazy prolilowej (P4H) i mRNA P4H. Wyniki te sugerują, że izosaponaryna zwiększa syntezę kolagenu w ludzkich fibroblastach, spowodowaną zwiększoną produkcją TbetaR-II i P4H. (LINK).
Izosaponaryna 3 razy skuteczniejsza na porost włosów niż minoksydyl?
Według firmy KININ (japoński potentat w branży wasabi) izosaponaryna stymuluje wzrost włosów 3 razy szybciej niż minoksydyl. Naukowcy odkryli że, substancja wyzwala rozwój białek, które tworzą ścieżki dla składników odżywczych, pobudza komórki w ludzkiej skórze głowy, które sprzyjają wzrostowi włosów.
3. Właściwości przeciwzapalne
Wasabi posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Zapalenie jest odpowiedzią układu odpornościowego na infekcje, urazy i toksyny, takie jak zanieczyszczone powietrze lub dym papierosowy, próbując chronić i leczyć organizm.
Kiedy stan zapalny staje się niekontrolowany i przewlekły, może przyczyniać się do wielu chorób np. serca, cukrzycy czy powodować nowotwory.
Badania w probówkach z udziałem komórek zwierzęcych wskazują, że ITC w wasabi hamują komórki i enzymy, które promują stan zapalny, w tym cyklooksygenazę-2 (COX-2) i cytokiny zapalne, takie jak interleukiny i czynnik martwicy nowotworów (TNF) (Link2, Link3, Link4, Link5).
4. Sprzyja utracie wagi
Badania sugerują, że wasabi zawierają związki, które hamują wzrost i tworzenie się komórek tłuszczowych (Link6).
W badaniu na myszach związek o nazwie ester metylowy kwasu 5-hydroksyferulowego (ester 5-HFA) wyizolowany z wasabi hamował wzrost i tworzenie komórek tłuszczowych poprzez wyłączenie genu zaangażowanego w tworzenie tłuszczu (Link7).
Podobnie w innym 6-tygodniowym badaniu na myszach spożywanie 1,8 grama ekstraktu z wasabi na funt (4 gramy na kg) masy ciała dziennie zahamowało wzrost komórek tłuszczowych (Link8).
Co więcej, jedno badanie wykazało, że ekstrakt wasabi zapobiega przyrostowi masy ciała u myszy na diecie wysokotłuszczowej i wysokokalorycznej, hamując wzrost i produkcję komórek tłuszczowych (Link9).
5. Właściwości przeciwnowotworowe
Naturalnie występujące ITC w wasabi badano pod kątem ich właściwości przeciwnowotworowych.
Jedno z badań wykazało, że ITC ekstrahowane z kłącza wasabi hamowały tworzenie akryloamidu o 90% podczas reakcji Maillarda, reakcji chemicznej między białkami a cukrem w obecności ciepła (Link10).
Co więcej, badania w probówkach wskazują, że ITC i podobne związki wyizolowane z wasabi zabijają lub hamują wzrost ludzkich komórek raka jelita grubego, jamy ustnej, trzustki i piersi (Link11, Link12, Link13).
6. Zdrowe kości
W badaniach na zwierzętach sugerowano, że związek zawarty w wasabi zwany kwasem p-hydroksycynamonowym (HCA) zwiększa tworzenie kości i zmniejsza ich rozpad (Link14).
Naukowcy spekulowali, czy HCA może pomóc w leczeniu osteoporozy, choroby powodującej osłabienie i łamliwość kości. (Link15).
7. Zdrowie mózgu
ITC w wasabi mają działanie neuroprotekcyjne.
Badania na myszach wykazały, że zwiększają one aktywację systemów przeciwutleniających w mózgu, które zmniejszają stan zapalny (Link16, Link17).
Odkrycia te sugerują, że ITC pomagają w zapobieganiu lub spowolnieniu zaburzeń neurodegeneracyjnych wywołanych stanem zapalnym, takich jak choroba Parkinsona (Link18).